Zlikvidovala EET gastro podniky? Zdá se, že ne. Nové stále přibývají

Když byla v roce 2016 zavedena první vlna EET, která dopadla na gastrobyznys, předpovídalo se, že to bude pro mnohé podniky zcela likvidační. Jak to vypadá nyní, necelé tři roky poté, co EET v restauracích a hospodách funguje?

Tyto prognózy se zatím nenaplnily. Podle aktuální analýzy společnosti Bisnode počet restaurací, hospod a dalších gastro podniků stále stoupá. Řada podniků to sice ihned po zavedení EET raději vzdala, a tak krátkodobě jejich počet klesl, ale nyní lze vysledovat opětovný nárůst.

Lidé se s EET naučili žít

Aktuální situace naznačuje, že ani EET gastrobyznys nepoložila. I když to může být pro mnoho zejména menších podniků dost velká počáteční investice a zátěž, nyní, po třech letech fungování, už se s tím majitelé i zaměstnanci hospod a restaurací naučili žít. V České republice je 21 072 firem, které podnikají ve stravovacích službách a pohostinství. Jedná se o nejvyšší počet za posledních 9 let. V tomto období se dokonce celkový počet těchto zařízení zvýšil až o neuvěřitelných 100 %.

Na druhou stranu je zjevný trend i to, že řada podniká vznikne jen „na zkoušku“. To znamená, že se otevřou, pár měsíců fungují, ale nepodaří se jim sehnat zákazníky, aby bylo podnikání ziskové, a restaurace je zase uzavřena nebo nahrazena jinou. Tento trend je patrný zejména ve větších městech, kde se podniky otevírají a zavírají jak na běžícím pásu.

Jaké faktory komplikují podnikání v gastrobyznysu? Jedná se především o:

  • Nedostatek kvalifikované pracovní síly.
  • Zákaz kouření.
  • EET a další administrativní zátěž.

Situace ale není nijak kritická. Zdá se, že nové podniky rostou stále a lidé se tedy dokáží popasovat s ledasčím. I odsuzovaný protikuřácký zákon většinu podniků nezlikvidoval. Zákaz kouření sice uzavřel některé provozovny na vesnicích nebo mešních městech, ale na mnoha místech postupně vznikají nové podniky, které mají potenciál získat si zákazníky i se stávajícími omezeními.

You may also like...