Červená řepa – obyčejná potravina s neobyčejnými účinky
Červenou řepu má mnoho z nás spojenu především se školní jídelnou, kde patřila k častým přílohám. Jako děti jsme ji většinou příliš nevyhledávaly, což se ukazuje být jako chyba. Červená řepa je totiž jedním z nejzdravějších plodů, které můžeme na naší zemi najít. Naštěstí se poslední dobou pomalu ale jistě vrací zpět do našich jídelníčků.
Co řepa obsahuje a co dokáže?
V červené řepě najdeme velké množství různých zdraví prospěšných látek. Vyniká zejména vysokým obsahem vitaminu C, ale obsahuje také vitaminy skupiny B, provitamín A, vitamín E a kyselinu listovou. Kromě vitaminů je bohatá i na minerální látky, především vápník, hořčík, draslík, železo, selen, jód a zinek. Díky vzájemným kombinacím a koncentracím těchto látek se řepa ukázala být skvělou prevencí i pomocníkem v boji s nejrůznějšími zdravotními problémy.
Červená řepa například obsahuje látku jménem betanin, která brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Řepa má také schopnost detoxikace neboli neutralizace škodlivých látek v těle a zároveň tělo chrání před tak zvanými volnými radikály. K dalším pozitivním účinkům červené řepy patří podpora obranyschopnosti našeho organismu, snížení hladiny cholesterolu či zlepšení kvality našeho zraku. Blahodárné účinky byly zaznamenány také při problémech s trávicí soustavou, například při překyselení žaludku, nechutenství či zácpě. Ženy řepu oceňují také z toho důvodu, že její pravidelná konzumace pomáhá zlepšovat kvalitu pleti, vlasů i nehtů a zároveň pomáhá při hubnutí.
Jak řepu konzumovat?
Základní pravidlo zní, že nejlepší a nejzdravější je červenou řepu konzumovat syrovou. Z řepy se dá jednoduše připravit velké množství nejrůznějších salátů. Skvěle chutnají především ty, ve kterých řepu zkombinujete s jablky či ořechy. Oblíbené jsou také různé varianty pomazánek z červené řepy, například s lučinou. Řepu můžete samozřejmě konzumovat i v podobě šťávy, například společně s další kořenovou zeleninou, jako je mrkev a celer.