Správně načepované pivo chutná nejlépe!

Pivo je oblíbeným alkoholickým nápojem, díky kterému dnes stojí spousta hospod. Pro svůj tekutý chléb si alespoň občas zajde většina Čechů. Není tedy divu, že jako národ vedeme ve spotřebě piva na osobu.  To, že nám pivo chutná, ale není pouze jeho dobrým uvařením. Na chuti a kvalitě se významně podílí také hospodští, kteří musí umět pivo správně načepovat. Ale jak na to?

Čistota je základ

První nutností při správném čepování piva je čistá sklenice. Špinavá sklenice je odporností a kazí chuť piva. Zapomeňte tedy na čepování druhého kousku bez důkladného omytí. Čisté samozřejmě musí být také celé výčepní zařízení. Potrubí se proto proplachuje každý den pitnou vodou. Špinavé narážecí hlavy a výčepní kohouty jsou ostudou hospod, restaurací i vesnických zábav.

Studená sklenice

Ještě než se vrhnete na samotné čepování, ochlaďte sklenici na teplotu piva a propláchněte ji studenou vodou. V neochlazené a suché sklenici pivo rychle teplá, což je zvláště v létě velká chyba.

Čepování

Správný výčepní ví, že dobře natočené pivo je hotové najednou nebo maximálně nadvakrát. ´V prvním případě je pěna mokřejší, v druhém případě hospodský vykouzlí správnou čepici, protože ve skle se nejprve vytvoří vysoká pěna, pod kterou se poté doplňuje samotné pivo.

Sklenici při čepování nakloníme a pivo točíme po skle pod úhlem 45°. Snažíme se, aby vzdálenost ode dna sklenice a od povrchu sklenice byla při čepování co nejmenší.  Pokud totiž pivo čepujeme rovnou na dno, musíme jej mnohokrát dočepovávat a hosté mezitím uschnou žízní.

Správně natočené pivo má hustou pěnu se stabilní konzistencí a je správně vychlazené (přechlazením se někteří snaží zakrýt nedobrou chuť piva).  Nyní můžete přesně takové načepovat svým kamarádům a příbuzným na oslavách, a vyjádřit tak úctu tomuto tekutému chlebu. V tropických teplotách letošního léta tak uděláte radost nejednomu vyznavači chmelového moku.

You may also like...